Vaskeguide 2022 - 8 enkle trin, hvordan du passer på din bil

Mange af os voksede op med en forælder, der skruede antennen af og kørte bilen ind i vaskehallen med store roterende børster. En hotdog og flere minutter senere var den færdig! Det, der sker i disse bilvaskehaller, er, at snavset fra både din bil og den tidligere bil piskes rundt og ridser lakken. Der er sket store fremskridt i branchen siden da, og vi vil gerne dele vores erfaring med, hvordan man vasker bilen på den bedste måde:  

Hvordan vasker jeg selv bilen?

Svar: følg vores enkle trin

Ydre
1. Fælgrensning
2. Forvask
3. Avspol's
4. Håndvask
5. Tør bilen
6. Quick detailer / Sprayvax
7. Rengør forruden
8. Dækglans

Interiør
1. Støvsugning
2. Rengør polstring og inventar
3. Panel og vinyl
4. Vinduespolering

Generelle tips inden vi går i gang

- Brug altid personlige værnemidler ved vask; sørg for at beskytte dine øjne og hud mod de kemikalier, du bruger. 

- Vask ikke i direkte sollys, midlerne kan tørre ind og give mærker i lakken.

- Nogle trin i guiden er ikke nødvendige hver vask, de er mærket "(valgfri)". 

- Vask går altid nemmere, hvis der allerede er lakbeskyttelse på bilen.

 

Ydre

1. Fælgrensning

Hvordan renser jeg fælgene?

Svar: Brug fælgrens og rengør med 5 enkle trin:

1. Skyl med vand

2. Påfør fælgrens på fælgen. 

Start i toppen af fælgen og gå med uret ned til bunden, start derefter i toppen af fælgen igen og gå mod uret. Så lader du mediet og tyngdekraften gøre deres ting for at fjerne bremsestøv. Rengør en fælg ad gangen, så du ikke risikerer, at midlet tørrer ind og ødelægger dine fælge.

3. Brug en blød børste

Hvis fælgene er meget snavsede, og du har indlejret bremsestøv, skal du muligvis bruge en fælgbørste eller børste for at opløse snavset. 

4. Lad midlet virke i 5-10 minutter.

5. Skyl af.

Vask aldrig fælgene, hvis de er varme! 

Hvis du laver en vedligeholdelsesvask, springer du dette trin over!

 

2. Forvask

Der er hovedsageligt to grunde til forvask;

1. Fjern snavs, så bilshampooen og din vaskehandske simpelthen har mindre at lave = mindre risiko for vaskeridser.

2. For at gøre malingen lidt mere glat før den mekaniske bearbejdning. Fokuser på den nederste del af bilen, da den har tendens til at være mere beskidt.

Hvis bilen er rigtig snavset og mudret, så start med at skylle den af én gang, især omkring hjulkasserne, hvor der samler sig meget snavs. 

 

Forskellige typer snavs kræver forskellige midler: 

- Kold affedtning

Kold affedtning er en petroleumsbaseret affedtning, der opløser saltrester, tjære- og asfaltrevner samt olie. Det er mest nødvendigt om vinteren. Begynd at påføre tør bil for den bedste effekt og påfør fra top til bund for at minimere forbruget af midlet. Spray op til håndtagene, ikke højere. Undgå at sprøjte på plastikdele, disse kan så revne. Lad produktet sidde i 5-10 minutter for den bedste effekt. Lad ikke midlet tørre. Hvis du laver en vedligeholdelsesvask, springer du dette trin over!

- Alkalisk affedtning

Dernæst anvender vi alkalisk affedtning. Ved at påføre koldaffedtningen direkte uden at skylle ind imellem, genaktiveres koldaffedtningen og giver lidt mere effekt. Start i det ene hjørne af bilen, gå rundt og påfør fra top til bund. Den alkaliske affedtning opløser organisk snavs som insekter og mudder. Lad virke i 5-10 minutter, lad heller ikke den alkaliske affedtningsmiddel tørre ind! 

- Forvask med Foam Lance

Nogle alkaliske midler kan påføres med en skumlanse, også kaldet en skumlanse. Det giver et godt skum, der løfter snavset fra bilen, og livet bliver sjovere med skumvask!

3. Avspol's

Skyl bilen nedefra og op med fejende sidelæns bevægelser. Ved at starte i bunden af bilen vasker du snavset væk sammen med midlet, hvis du startede i toppen af bilen ville det snavsede vand løbe ned og vaske midlet nedenunder, før det har en chance for at tage snavset med sig .

Nu har du udført en vedligeholdelsesvask uden selv at røre lakken på bilen, godt gået! Nu er du klar til vejene (gå og køb en is-vetja)!

Guiden fortsætter for dem af jer, der vil have en mere grundig vask!

4. Fly rustfjerner

Føler du små knaster på din maling? Så kan det være luftrust. Spray rustfjerner op til bilens ruder, lad virke i 5-10 minutter og skyl derefter af. Hvis du laver en vedligeholdelsesvask, springer du dette trin over!  

5. Håndvask

Trafikfilmsod, pollen, fjernes bedst med bilshampoo og en mikrofibervaskehandske. Vi går ind for to-spand-metoden, som er skånsom mod malingen:

To-spand metoden

Du mangler:
To spande - gerne med en grusbeskytter, en slags gitter i bunden af spanden, så snavs synker væk og ikke risikerer at blive samlet op på lakken igen. Et tip er at have forskellige farver på spandene. 
Mikrofiber vaskehandske 
- tiden med at vaske svampe er forbi! Mikrofiber hjælper med at fjerne snavset i stedet for at gnide og ridse lakken.
Bilshampoo - der findes mange forskellige typer bilshampoo, i dette trin anbefaler vi en shampoo med voks for et ekstra beskyttende smudsafvisende lag!

Sådan bruger du:

Fyld spand 1 med varmt vand og bilshampoo i henhold til doseringsanvisningen på flasken. Fyld spand 2 med varmt vand. Begynd altid først at rengøre de reneste dele af bilen, såsom tag og motorhjelm, for at minimere risikoen for ridser. 

Dyp mikrofiberhandsken i spand 1. Tegn et streg på malingen, undgå cirkulære bevægelser, men brug lige bevægelser. Skyl handsken i spand 2. Gentag proceduren panel for panel, indtil du har shampooet hele bilen.  

Skrub eller tryk aldrig hårdt på malingen. Brug i stedet lidt ekstra rindende vand til at fjerne den genstridige plet.

Skyl fra top til bund, og du vil se, at alt midlet er vasket af. 

6. Tør bilen

Tørring glemmes ofte, "det er bare vand det tørrer af sig selv".

Men! Udover at vandet kan efterlade kalkpletter, er en bilvask aldrig perfekt; du savner altid nogle steder. Almindelige håndklæder er til for at suge vand, men alt snavs, der bliver tilbage, vil blive trukket rundt på malingen med risiko for at beskadige den. Microfiber har små "kroge", som snavset sætter sig fast i. Med en mikrofibertørreklud sammen med en tørrestøtte fjerner du det sidste snavs og efterlader en fantastisk skinnende overflade! Tørrestøtten kan være en sprayvoks eller quick detailer - noget der også giver ekstra beskyttelse mod nyt snavs!

7. Rens forruden

Et par gange om året er det godt at rense forruden med speciel vinduespudser til bilruder. De dyrere mærker er en anden formulering end den vinduespudser, du bruger derhjemme, for bedre at fjerne trafikfilm og asfaltrester.

8. Dækglans

Dækglans beskytter dækkene mod UV-lys og forhindrer gummiet i at tørre ud. 

 

 

Vi har produceret en overkommelig Startpakke "mini" med Sonax Produkter. Pakken indeholder:

 

Rengøring af fælge: Sonax Xtreme Fälgrengöring 750 ml

Fælgbørste: Sonax fældebørster Superblødt mikrofiber 

Alkalisk affedtning: Sonax Xtreme Intensiv Affedtning 1L

Vask handske: Sonax Xtreme Wonderwash handske

bilshampoo: Sonax Glansschampo 1L

Interiør

1. Støvsugning

Start med at fjerne alt større snavs, fjern det fra bilen, og støvsug derefter grundigt. Små sten og grus efterladt i sæder laver nemt huller, så sørg for at fjerne dem! Brug en blød dyse i sæderne.

 2. Rengør polstring og inventar

- Stofpolstring

I tilfælde af pletter på stofbetræk bør pletten fjernes, så snart skaden er sket for det bedste resultat.

- Spray indvendig vask eller APC

- Skrub med en børste eller børste

- Tør af med en mikrofiberklud.

- For det bedste resultat er der tekstilvaskere til leje!

- Læderindtræk

Hovedsøjlen i plejen af læderbetræk er regelmæssig vedligeholdelse, gerne 2-3 gange om året. 

 - Brug læderrens, og rengør overfladen i cirkulære bevægelser med enten en læderbørste eller en mikrofiberklud.

- Når overfladen er ren, tørres den af med en ren mikrofiberklud. 
- Fugt læderet med en læderbalsam. Brug en mikrofiberapplikator til at massere midlet ind i læderet for at genoprette og beskytte læderet.
- Fjern det resterende middel med en ny mikrofiberklud. 

3. Panel og vinyl

Brug indvendig rengøringsmiddel eller APC - All purpose cleaner. Spray direkte på overfladen eller i en mikrofiberklud, tør. Til svært tilgængelige områder som ventilation eller knapper er det fint at bruge en børste. Du kan bruge en normal pensel eller make-up pensel, men en børste dedikeret til bilpleje er bedst, da den ikke har metaldele, der risikerer at ridse interiøret.

4. Vinduespolering

Brug dedikeret bilrudespudser, det er en anden formel end hvad du bruger derhjemme, Tør af med en mikrofiberklud. 

Køb nu

Du kan bruge dette element til at tilføje et citat, indhold...